Víte však jak se vyrábí, odkud přesně pochází a jaké druhy existují?
Výroba prosciutta cruda má v Itálii dlouhou historii. Tato pouchoutka byla známa již v dobách antického Říma.
Důležité je maso pořádně nasolit, aby se zbavilo vody a dobře zakonzervovalo. Pak se suší několik měsíců až let na dobře větraném místě. Velkou roli zde hraje teplota, vlhkost vzduchu i oblast, ve které je prosciutto vyráběno. To vše vytvoří zcela jedinečnou chuť každé šunky.
Jak již název napovídá, Prosciutto di Parma pochází z parmské oblasti a název se nesmí použít u šunky pocházející odnikud jinud. Jedinečnost této přísně vymezené oblasti znamená ideální klimatické podmínky pro přírodní zrání, které jí dávají nezaměnitelnou nasládlou chuť.
Prosciutto Di San daniele pochází z regionu Friuli. Pro sušení šunky jsou zde jedinečné podmínky, protože se zde potkává svěží vzduch z hor s mořským vánkem z jadranu.
Plátky jsou tenčí, nežli je tomu u balených šunek v supermarketu. Tučný okraj Italové ze šunky zásadně neodkrajují. Nejlépe si prosciutto vychutnáte k vínu, s melounem, fíky, hruškou, hrozny, mozzarellou nebo s čerstvým pečivem.