Vyrábí se v Itálii, v regionu Veneto. Název je odvozen od vesnice, která se nachází kousek od městečka Terst v severní Itálii. Dříve se tento název používal i pro označení bílé odrůdy vinné révy, ze které se vyrábí. Od roku 2010 smí být Prosecco užíváno jen k označování původu vína. Odrůda se nyní jmenuje Glera.
Prosecco může být spumante (šumivé), frizzante (lehce perlivé) nebo tranquillo (tiché, bez bublinek). Suchá vína jsou označeny jako brut, mírně sladší jako extra-dry a nejsladší vína jako dry.
Můžete v ní cítit zralá jablka, hrušky, citrusové plody nebo sladkou chuť medu, vanilky nebo čerstvé smetany. Po ochutnání se víno jemně rozplyne v ústech, je svěží a lahodné.
Spritz se skládá se ze 3 dílů prosecca, 2 dílů aperolu (hořký pomerančový likér), 1 dílu sody a plátku pomeranče. Bellini je míchaný nápoj ze 2 dílů prosecca a 1 dílu bílé broskvové dřeně.
Dokonale se k němu hodí jahody, vlašské ořechy a dezerty. Suchou verzi prosecca, můžete doplnit mořskými plody nebo sushi. Pro excelentní chuť je nutné dodržet pouze dvě podmínky, a to teplotu vína 6-9°C a úzké vysoké skleničky u kterých bublinky neutíkají tak rychle.
Nejlépe si však prosecco vychutnáte vždy přímo v Itálii.