Pro italské Velikonoce je toto motto příznačné. Mnoho Italů tráví tyto svátky mimo domov a Velikonoční pondělí, tzv. Pasquetta – Malé Velikonoce jsou ideálním dnem pro první jarní piknik nebo výlet. Velikonoční svátky mají však pro celou Itálii velký význam. Prastaré tradice se nejvíce dodržují v malých vesnicích na Sicílii, ale ve velkých městech to oslavami Velikonoc také žije.
Pořádají se bohaté hostiny o několika chodech. Na stole dominují jídla připravená z jehněčího nebo skopového masa, a protože Italové jsou gastronomickými mistry,
tabule mnohdy připomíná mistrovské dílo. Důležitým prvkem Velikonoc je, stejně jako u nás, vajíčko. Slouží nejen k obdarovávání přátel a známých, ale je také součástí her dětí, které navzájem ťukají
svými vajíčky. Vyhrává ten, čí je nejméně potlučené. Vajíčko je i zde symbolem znovuzrození a jara. Děti se těší také na obrovská čokoládová velikonoční vejce zabalená v
pestrobarevných lesklých fóliích, která jsou rok od roku větší a skrývají nejrůznější překvapení.
Neuvidíte tady beránka ani zajíčka, zato holubici stoprocentně. Colomba neboli holubice je kynutá buchta, která má v současné době mnoho různých příchutí. Můžete ji kolem Velikonoc koupit v každém italském obchůdku. S námi si můžete tradiční dobrotu colomba připravit. Tradice jejího pečení je dlouhá a holubice jakožto symbol pokoje a radosti přetrvává dodnes.
Ať už vy trávíte své Velikonoce jakkoliv, tradičně nebo po svém, přejeme Buona Pasqua!